Selera naciowego chętnie używamy do sałatek lub w postaci ?patyczków? z dipami i hummusem w postaci przekąsek. Jednak z pewnością niewiele osób wie, że tak naprawdę seler naciowy (Apium graveolens) jest niesamowicie zdrowy i można przygotować z niego sok!
A skąd pochodzi seler naciowy? Do nas przybył z pogranicza Azji i Europy. Naturalnie występuje w rejonach nadmorskich, ale coraz częściej uprawia się go w krajach klimatu umiarkowanego. To chyba jedno z najstarszych warzyw, bo wykorzystywali go już starożytni Egipcjanie. W celach kulinarnych używamy zazwyczaj ogonków. W porównaniu do selera korzeniowego naciowy ma o wiele więcej witaminy C, soli mineralnych i olejku eterycznego. Możemy kupić obecnie dwie odmiany tego warzywa, które różnią się kolorem ogonków ? białym do żółtawego i ciemnozielonym. Seler podbił serca Włochów i w XVII wieku był już powszechnie używany.
Dlaczego warto codziennie pić sok z selera naciowego? Taki świeży sok wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a na tą dolegliwość cierpi wielu z nas! Warto zatem zamiast od razu sięgać po medykamenty spróbować naturalnych sposobów jego obniżenia. Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie smaku soku z selera dajemy wręcz zapewnienie, że wcale nie jest on niesmaczny. Wręcz przeciwnie, tak jak samo chrupiące warzywo jest równie orzeźwiający. Liście selera zawierają dużo witaminy A, a łodygi witaminy C, B6, B2 i B1. Sok należy przygotować zatem z całej rośliny.
A na co pozytywnie wpływa sok z selera naciowego?
- Przywraca właściwe pH ciała.
- Zawarte w jego soku minerały neutralizują kwasowość ze spożywanych wysoko przetworzonych produktów.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Zapobiega powstawaniu nowotworów przy codziennym stosowaniu w diecie.
- Wysoka zawartość żelaza i witamin A i C zapobiega udarom.
- Wspomaga leczenie problemów trawiennych.
- Mogą go jeść i pić zarówno osoby starsze, jak i dzieci.
- Seler naciowy wspomaga perystaltykę jelit. Zapobiega stanom zapalnym, ponieważ zawiera luteolinę, silny flawonoid, który działa jako przeciwutleniacz w celu łagodzenia stanów zapalnych, a poliacetylen selera łagodzi stany zapalne spowodowane dną moczanową, zwyrodnieniową chorobą stawów, chorobami układu oddechowego i zapaleniem stawów.
- Poprawia wydolność nerek. Dobrze jest pić sok z selera aby poprawić czynności nerek i zapobiegać zwapnieniom w pęcherzu i woreczku żółciowym.
- Minerały i witaminy zawarte w tym soku pomagają utrzymać układ nerwowy, więc świetny jest dla osób zestresowanych i cierpiących na bezsenność.
- To wręcz niezbędne warzywo dla wszystkich, którzy są na diecie redukującej tkankę tłuszczową!
- Niskokaloryczny seler naciowy to naprawdę zdrowa przekąska. Dodaje smaku chociażby rosołowi! Należy w tym celu pod koniec gotowania wrzucić kilka łodyg, a przed podaniem wyjąć.
- Sok oczyszcza wątrobę, detoksykuje organizm, poprawia jakość snu, świetnie wpływa na jakość i wygląd skóry, wspomaga leczenie trądziku, spowalnia powstawanie zmarszczek.
- Co ciekawe, pomaga na łupież! Wystarczy sok z selera nanieść na głowę i wmasować w skórę, a potem pozostawić na kilka minut. Poza tym seler wpływa na powstrzymanie utraty włosów i siwienie.
- Picie soku z selera naciowego codziennie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia żółtaczki.
- Seler zawiera dużo wody i jednocześnie uzupełnia bilans wodny w naszym organizmie, więc możemy jeść go bez ograniczeń.
- Sok z całego selera (liści, łodyg, nasion) jest w stanie zapobiec chorobom układu oddechowego, tj. astmy, zapalenia oskrzeli.
- Seler leczy łuszczycę, poprawia krzepnięcie krwi ze względu na zawartą w nim witaminę K, a zaledwie jedna szklanka soku uzupełnia zapotrzebowanie na 30% tej cennej witaminy.
Sok z selera naciowego warto pić na czczo. Bardzo szybko widać efekty! Ważne jest, aby pić sok natychmiast po wyciśnięciu, jak zresztą dzieje się w przypadku większości świeżych soków, bo z czasem tracą część swoich właściwości. Czy do soku można dodać na przykład jabłko? Tak, ale jeśli chcecie osiągnąć naprawdę dobre efekty, to najlepiej pić sok z samego selera bez żadnych dodatków. Taki napój nie koliduje z lekami. Działa podobnie jak detoks organizmu, który warto regularnie wykonywać. Taki świeży sok jest wskazany nawet kobietom w ciąży.
Sok można wycisnąć zarówno w sokowirówce wolnoobrotowej, jak i zblendować go na gładką masę i koniecznie w całości! Jeśli dodamy świeże warzywa lub owoce, to otrzymamy bardzo sycący sok. Można dodać też pietruszkę oraz świeże ogórki i wtedy staje się on potężną dawką antyutleniaczy. Zachęcamy wszystkich, którzy chcą być zdrowi i czuć się świetnie w swoim ciele, aby chociaż przez miesiąc codziennie pić sok z selera oraz aby włączyli to pyszne warzywo do posiłków. Sami zobaczycie, jak bardzo jest to skuteczne i proste!