Czy próbowaliście kiedykolwiek zupy przygotowanej z roślin, które prawdopodobnie możecie znaleźć bez problemu we własnym ogródku? Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na smaczny, niedrogi i bardzo prosty w przyrządzeniu obiad, to może spróbujecie zupy ziołowej? Dzisiaj podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na taką bardzo letnią zupę dla każdego!
Zupa ziołowa
Składniki:
- 20 dag ziół (8 dag szpinaku i szczawiu, babka lekarska, mniszek, bluszczyk, krwawnik, trybula, majeranek, cząber, bazylia, tymianek, stokrotka, lawenda)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 cały pęczek pietruszki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 10 dag masła
- 2,5 l wody
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie zioła myjemy i drobno kroimy. Na gorącym oleju podsmażamy cebulkę z natką pietruszki, a po chwili dodajemy wszystkie zioła. Całość dusimy przez kilka minut mieszając drewnianą łyżką. Na osobnej patelni robimy zasmażkę z mąki i masła (mąkę najpierw warto przez kilka chwil podgrzewać na sucho, a potem dodawać masło), a kiedy przyrumieni się dolewamy wodę i zioła. Przyprawiamy do smaku solę i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu do zawrzenia. Na koniec dodajemy sok z cytryny i śmietanę lub jogurt naturalny. Zupę podajemy z grzankami lub bagietką czosnkową. Jeśli dodacie do niej dwa żółtka (można je dodać w całości do wrzącej zupy już na talerzu, wtedy delikatnie zetną się, albo energicznie rozmieszać w całym garnku). Zupa zachowa więcej witamin, jeśli w zasmażce podsmażycie cebulę z pietruszką, dodacie zioła, wodę, sól, pieprz, a następnie wlejecie śmietanę lub jogurt, sok z cytryny i krótko zagotujecie.
Smacznego!